Wat is letsen

logoletsdurmeWat is letsen?

LETS staat voor "Local Exchange and Trading System". Vrij vertalen we dit wel eens als "lokaal uitwisselings systeem". Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing wegtrok en dus rechtstreeks de inkomsten van de bewoners geraakt werden. Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.

Waarom letsen?

LETS biedt een aantal voordelen in natura. Dat scheelt voor sommige mensen een slok op de borrel. LETS biedt ons de mogelijkheid - ook als we van een minimuminkomen moeten rondkomen - ons enkele genoegens te verschaffen die op ons verlanglijstje zouden blijven staan als we er geld voor zouden moeten betalen. LETS kan de bestaande economie ondersteunen. Een klus die niet gebeurde omdat ze te duur was kon uiteindelijk toch uitgevoerd worden binnen LETS. De materialen die daarvoor in geld aangekocht werden, ondersteunen de huidige kleinhandel. LETS is op die manier een aanvulling op de bestaande economie, en kan ze versterken. LETS herstelt voor de deelnemers een stuk sociaal weefsel. Niet dat alle leden daarom eenzame stakkers waren in de periode voor hun lidmaatschap. LETS schept meer mogelijkheden op vlak van uitwisseling en ontmoeting, en schept daardoor tussen mensen een directe band waarop relaties kunnen worden uitgebouwd. Omdat LETS in de meeste gevallen lokaal is uitgebouwd, gaan de letsers zich meer thuis voelen binnen hun gemeenschap.

Hoe letsen?

LETS gebruikt een puntensysteem. Bij LETS Durme begin je met nul punten. Als je een dienst verleent of goederen 'verletst', dan krijg je daarvoor punten. Binnen LETS Durme worden die punten 'pluimen' genoemd. Pluimen zijn géén geld. Je kan er alleen diensten of goederen mee ruilen. Een voorbeeld: jij gaat een uur spitten in de tuin van een andere letser. Die letser geeft jou daarvoor 20 pluimen. Die 20 pluimen kan jij dan aan een andere letser geven die een uur bij jou komt hout zagen. Je mag met je pluimen onder nul gaan. Want stel je voor dat een startende LETS-groep 10 leden heeft en zij allemaal wachten tot ze pluimen hebben ‘verdiend’ voordat ze die uitgeven. Resultaat : er zal nooit iets gebeuren. Je moet dus in ‘min’ als je wil handelen met een ander. Sparen haalt in LETS niets uit: je krijgt geen rente voor gespaarde eenheden, je moet ook geen rente afstaan als je onder nul gaat. Het soepele aan LETS is nu net dat je geeft naar kunnen en neemt naar behoeften. Zolang je maar het evenwicht kan bewaren.

Hoe word ik een actief letser? Zie lid worden.