Lets volgens leden

Ruilen, alternatieve economie, sociaal en duurzaam, elkaar helpen, leuke babbels, inspirerend netwerk, ruilen, kennis delen, uitwisseling van hulp, veelzijdig, je kunt bijna alles vragen, veel verschillende talenten, onbeperkte mogelijkheden, dingen delen, leuke samenkomsten, nieuwe mensen leren kennen, mensen helpen, familie, back to basics, handige hulp voor wat je zelf niet kunt, extra paar handen, verbinding, organisatie zonder geld, kameraadschap, relaties, ervaring opdoen, luisteren naar mensen en verhalen, zaken gemeenschappelijk hebben, verrijking door ideeën en ervaringen, lokaal is belangrijk, vrijblijvend geëngageerd, mensen ontmoeten, bijeenkomsten open en gezellig, kanaal voor het delen, compagnie, prachtig initiatief, ten dienste staan van mensen, sociale organisatie, kans om iets voor elkaar te betekenen, delen zonder geld, goed initiatief, interessant, goede manier om te delen wat je kunt, neutraal iedereen kan erbij komen, ontmoeten, 2de portefeuille makkelijk om uit te geven, doen, dingen leren, sociaal ruilnetwerk, startpunt van andere dingen, vriendschappen, interessante informatie, samen delen, samen genieten van het leven, hoe je geholpen wordt bij de meest bizarre vragen, reikwijdte, variëteit, gelijkgestemden, goedkoop, blij dat ik erbij ben, ecologisch leven, warme positieve sfeer, solidair, hoopvol dat er in de samenleving zo iets is, voel me deel van de groep, creatief, fijne mensen, op anderen beroep doen voor hulp bij wat je zelf niet kunt, organisatie waar je veel kanten op kunt, persoonlijke ontwikkeling, prikkelt om dingen te doen die je in jaren niet gedaan hebt, hulp bij grote werken, alles, hier ben ik thuis, enorme betekenis, mensen, leuk om voor mensen iets te doen, uitwisseling naar vermogen en niet voor pluimen.

Visietekst Lets Durme

Lets Durme is een open lokaal netwerk van mensen in en rondom Lokeren die onderling diensten en goederen uitwisselen. De leden doen dit door enerzijds eigen vragen of behoeften, anderzijds aanbiedingen of voorstellen aan elkaar te laten weten.

Zij kunnen elkaar daarvoor waarderen met pluimen. Pluimen zijn dus een manier om inzet te waarderen. Ze geven recht op wederdiensten. Er bestaan afspraken over de waarde van een pluim en het gebruik ervan. De leden zijn zelf verantwoordelijk voor de aard van de transacties en de mate van waardering.

Sparen haalt binnen Lets Durme niets uit. Je krijgt immers geen rente voor gespaarde pluimen. Je moet ook geen rente betalen als je onder nul gaat. Het soepele van Lets Durme is nu net dat je geeft volgens wat je zelf kan en neemt naargelang je behoeften. Zolang je maar het evenwicht kan bewaren.

Lets Durme biedt een aantal voordelen in natura. Lets Durme biedt mensen de mogelijkheid zich enkele genoegens te verschaffen die op het verlanglijstje zouden blijven bestaan als ze er geld zouden moeten voor betalen. 

De mensen van Lets Durme leren elkaar beter kennen via deze uitwisselingen en via allerlei activiteiten die regelmatig doorgaan en door vrijwillige leden georganiseerd worden.

Deze uitwisselingen vinden plaats op basis van vertrouwen. De leden van Lets Durme worden gedreven door het belang dat ze hechten aan menselijk contact, respect en waardering van elkaars mogelijkheden, dienstbaarheid, solidariteit, creativiteit, duurzaamheid, zorg voor de natuur en het zoeken naar alternatieven voor een door geld en consumptie gedreven maatschappij.

Het verbinden van mensen en het bevorderen van sociaal contact zijn uitgangspunten die een belangrijke rol spelen bij de organisatie van eender welke activiteit van Lets Durme.

Lets Durme draagt dus bij tot het herstel of versterking van het sociaal weefsel. Lets Durme schept meer mogelijkheden op het vlak van uitwisseling en ontmoeting. Daardoor ontstaat tussen mensen een directe band waarop relaties verder kunnen worden uitgebouwd. Omdat Lets Durme lokaal is uitgebouwd gaan letsers zich steeds meer thuis voelen binnen hun gemeenschap.

Versie Denken en Bouwen 10-09-2015

Wie is Lets Durme

logoletsdurmeLets Durme bestaat uit een bonte mengeling van mensen, elk met zijn eigen rugzak, invalshoeken en kijk op de wereld. Letsen is de rijkdom van diversiteit zien.Lets Durme werkt ook samen met andere verenigingen en partners voor tal van activiteiten.helf blad2

Ontstaan van Lets Durme

Op 3 november 2005 verzamelen 25 mensen in zaal E van het Cultureel Centrum van Lokeren. Een gedreven en ervaren letser van de groep van provincie Antwerpen begeestert het publiek. Er is voldoende potentieel om door te gaan. In het verslag van die avond staan een aantal mooie redenen opgesomd waarom mensen willen letsen in Lokeren en omgeving : ‘ik heb courgetten en noten teveel’, ‘ik lust courgetten’ en ‘we zijn al bezig met autodelen, lets is een verdere stap’. Ook : ‘nieuwe mensen leren kennen trekt me aan’ , en iemand die er echt wil invliegen : ‘ ik ken lets in theorie en ben geïnteresseerd in de praktijk’.

Meer dan 14 jaar en 150 leden later is er in essentie aan deze stellingen niet veel veranderd.

Letsen is doen. Ruilen met elkaar. Ruilen met mensen op fietsafstand of iets verderaf. Goederen en diensten. De variatie van mogelijkheden is oneindig. Wandeling met de hond? Bel een letser. Onkruid wieden? Dat kan. Spullen een tweede leven geven, of repareren, of uitlenen. Het gebeurt binnen Lets.

Van letsers vragen we ook inzet. Inzet voor het geheel. Mee een letsmarkt organiseren. Op een cultuurmarkt met promotiemateriaal staan. Iemand onthalen. En belangrijk: je staat er nooit alleen voor. We werken in groep en we beslissen zoveel mogelijk samen.

Letsen is ook af en toe samenkomen. Broodnodig cement om een (h)echte gemeenschap te kunnen vormen. We doen dat via Letsmarkten en Letscafés. Maar voel je ook vrij om daarnaast andere initiatieven te nemen. Een filosofisch café, een tuinbezoek, een avondje cultuur, een wandeling in het Molsbroek, een huisrestaurant… Je zal versteld staan van de enthousiaste reacties.

Interesse? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We maken zo vlug mogelijk een afspraak. In een onthaalgesprek krijg je alle uitleg die je nodig hebt om optimaal te kunnen starten. Daarna is het aan jou om actie te ondernemen. Welkom!

Wie is wie bij Lets Durme

Secretariaat Lets Durme Walter Lever en Maarten Vanoutrive
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Onthaal Lets Durme Josée Reyniers en Bart Vercauteren
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Coördinatie Denken en Bouwen Rosario Morillo


Penningmeester Walter Lever


ELand beheer Frank Dhondt


Leden beheer Sofie Van Acker


Website Frank Dhondt en Sofie Van Acker

Lid worden

Neem contact op met Bart Vercauteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je wordt dan uitgenodigd op één van onze onthaalgesprekken. Daar krijg je alle informatie en kom je te weten als Lets iets voor jou is. Na het onthaalgesprek kan je lid worden en betaal je een borg van € 25. Beslis je later Lets te verlaten en heb je 0 of meer pluimen, dan krijg je de borg terug. Heb je minder dan 0 pluimen wanneer je de groep verlaat, dan houdt Lets Durme de borg ter compensatie. Vanaf 1/1/2017 wordt een ledenbijdrage gevraagd van 5 eur per letsende persoon. Hiermee wordt een verzekering betaald via lets Vlaanderen voor de transacties en activiteiten van Lets Durme.

Zelf contact leggen

Zodra je jouw borg betaald hebt, krijg je alle gegevens om toegevoegd te worden aan ons leden- en adressenbestand. Nu is het aan jou om contact op te nemen met andere Letsers. Wacht niet tot anderen zelf contact opnemen met jou. De ervaring leert dat de nieuwkomers met de meeste zin voor initiatief ook snel de meest actieve nieuwe Letsers worden. Laat je ook niet afschrikken door een teleurstellende eerste Letsuitwisseling. Met sommige Letsers zal het onmiddellijk klikken, met anderen niet.

Heb je een emailadres, dan voegen we je toe aan een mailinglijst en kom je te weten wat andere Letsers aanbieden of zoeken. Wil je pluimen overschrijven of schrijft iemand die jou over, dan gebeurt dat via het platform van eLand. ELand is te vinden via onze website Lets Durme. Daar kan je ook tal van aanbiedingen en vragen plaatsen en kan je Interletsen met nabije Lets groepen. Aarzel niet om eerst pluimen uit te geven en er dan pas te verdienen. Belangrijk is dat je begint te letsen en andere Letsers leert kennen. Zij kunnen ju snel wegwijs maken in het hele systeem. En zodra je wat mensen kent, is de bal aan het rollen.

De beste manier om in contact te komen met andere Letsers, is door deel te nemen aan een Lets activiteit. Let Durme organiseert jaarlijks Lets markten, Lets cafés en een jaarfeest. Daarnaast bestaan er initiatieven die spontaan onder de leden ontstaan zoals tuinwerkdagen, breinamiddagen of droomavonden. Kom ook gerust naar Denken en Bouwen waar de toekomst van de groep uitgestippeld en ondersteund wordt. Alle leden zijn hierop welkom. Actief letser worden vraag wat tijd, energie en zin voor initiatief. Maar de vele mooie contacten en ervaringen die je er aan overhoudt, zijn dat dubbel en dik waard.

Heb je zin om erin te duiken? Schitterend! Bel of mail ons!

Ons rekeningnummer kan opgevraagd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer artikelen...

  1. Wat is letsen